כיצד מתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית?

אנו נטפל ביקירכם כמו משפחה!

אחת התופעות הפסיכולוגיות הייחודיות והנפוצות ביותר היא הפרעת אישיות גבולית. לא מעט אנשים, גברים ונשים מתמודדים איתה והיא יכולה להשפיע באופן משמעותי על החיים שלהם ועל התפקוד היומיומי.

הפרעת אישיות גבולית מוגדרת על ידי הספרות המקצועית כדפוס התנהגות של חוסר יציבות באופן קיצוני, בין אם זה במערכות יחסים, בתחושת העצמי וכן במצבי רוח, דבר שיכול להוביל להתנהגות אימפולסיבית ותנועתיות מקיצוניות אחת לקיצוניות אחרת.

בין היתר, הפרעת אישיות גבולית מאופיינית באידיאליזציה קיצונית או הפחתת ערך באופן משמעותי, חרדות קיומיות מתחושת נטישה (אמיתית או מדומה), דימוי עצמי גבוה או נמוך מאוד, התמכרות לבזבזנות, יחסי מין, חומרים ממכרים, אכילת יתר, התנהגות פרועה ולא נשלטת, חוסר יציבות רגשית, שינויים במצבי רוח באופן קיצוני, חשיבה פרנואידית ועוד.

ההנחה הרווחת היא, שבין אחוז לארבעה אחוז מהאוכלוסייה מתמודדים עם הפרעה מסוג זה, כאשר הרוב הגדול מבין האנשים שיש להם את זה, הן נשים. ההנחה שמדובר בלפחות שבעים אחוז.

מה מוביל להפרעת אישיות גבולית?

המחקר עדיין לא אישש סופית ובאופן מוחלט מה הם הגורמים להפרעה מסוג זה, אך יחד עם זאת מקובל היום שיש אוסף של גורמים אשר מובילים לסוג כזה של הפרעה. מדובר על גורמים חברתיים, סביבתיים, גנטיים (מי שיש לו בן משפחה קרוב עם הפרעה, יש לו יותר סיכוי להתמודד עם הפרעה דומה), גורמים התפתחותיים, נוירובילוגיים, ועוד. אחת ההנחות אגב, שטראומות מילדות כולל אלימות פיזית או מינית, עלולים לגורם להפרעה מסוג זה.

עוד סיבה שיכולה להוביל להפרעת אישיות גבולית היא שימוש בסמים מסוגים מסוימים, בעיקר סמים פסיכודאליים.

כיצד מתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית

בראש ובראשונה, צריך לדעת לאבחן אותה. מאחר ויש לה מאפיינים מסוימים אשר דומים לתופעות נפשיות אחרות כמו דיכאון, אז לא תמיד פשוט להגדיר ולאבחן בצורה ברורה וחלקה מה זו הפרעת אישיות גבולית. למשל, אנשים עם מצבי רוח קיצוניים לא חייבים בהכרח להיות בעלי הפרעה שכזו, כנ"ל גם לא התמכרות. כלומר יש מאפיינים חופפים להפרעות אחרות.

יחד עם זאת, אנחנו יכולים למצוא פסיכולוגים מומלצים וכן פסיכיאטרים שמתמחים באבחון וכן בטיפול באנשים עם הפרעות כאלו. הם ידעו לבצע את המבחנים הרלוונטיים בשביל לוודא שאכן מדובר בהפרעה זו ולא בהפרעות אחרות.

הטיפול בהפרעת אישיות גבולית התפתח מאוד עם השנים. בעבר היה נהוג לחשוב שאי אפשר לטפל באנשים שמתמודדים עם הפרעה כזו והפתרון היה לרוב אשפוז בבתי חולים פסיכיאטריים. היום, אפשר למצוא כלים שונים לטיפול מקצועי ונכון.

בין היתר, אפשר לעבור טיפול תרופתי באמצעות תרופות נוגדי דיכאון, תרופות נוגדות פסיכוזה, חרדות וכדומה. כמובן שכל התרופות, הן תרופות מרשם וניתנות רק בהמלצת גורם מקצועי.

כמו כן, אנחנו יכולים למצוא שיטות טיפול מתקדמות בקרב פסיכיאטרים ופסיכולוגים. אלו יכולים להיות מטופלים עקביים, קבועים, כולל במוסדות והוסטלים מתאימים, וכולל טיפולים בבית המטופל. זה תלוי במצבו ואיזה סוג של טיפול יעזור לו.

ישנן שיטות נוספות של טיפול, בין אם מדובר בטיפול אינטגרטיבי, טיפול ממוקד העברה, וסוגים אחרים של טיפולים, כל אחד מהם מתבצע על ידי אנשי מקצוע בהתאם לכלים שעומדים לרשותו ולמצב של המטופל.

לפני סיום חשוב לומר, אם מדובר על מטופל שיש לו בעיית טראומה אשר מובילה להפרעה זו, מאוד ייתכן שקודם יהיה צורך לטפל בטראומה ודרך זה יהיה אפשר לטפל בהפרעה. הטיפול בטראומה יכול להפחית גם את החשיפה להפרעה ואז יהיה קל יותר לטפל בה.

 

אז מה היה לנו בכתבה:
תמונה של היחידה לסיעוד
היחידה לסיעוד

היחידה לסיעוד היא חברת סיעוד ותיקה ומקצועית, העובדת בשיתוף פעולה עם כל קופות החולים בישראל ועם עוד שורה של ארגונים בענף הרפואה והביטוח
החברה מספקת את כל שירותי הסיעוד לרבות עובד סיעוד צמוד 24/7, סיעוד נקודתי, אחות לילה, אחות סיעוד לאחר ניתוח, שירות אחות מוסמכת בבית הלקוח ועוד

ביחידה לסיעוד ישנה רמה גבוהה של האנשים שמהם בנוי הארגון הזה – צוות של אחים ואחיות מסורים ואכפתיים, בעלי הכשרה מקצועית רשמית בתחום הסיעוד ובעלי ניסיון רב בעבודה עם אנשים מבוגרים, נכים ואפילו צעירים הזקוקים לשירותי סיעוד קבועים או זמניים. היחידה לסיעוד מתנהלת על פי מתודולוגיות סדורות שאותן בנתה החברה בעצמה לאורך שנים ארוכות של עבודה בתחום הסיעוד. מתודולוגיות אלה מיועדות להבטיח לכל לקוח את חוויית השירות הטובה ביותר, לה כל אחד מכם מצפה כאשר הוא שוכר איש שילווה את היקרים לו מכל.

התקשרו עכשיו

שמירות בתתי חולים או בתי אבות,
השמות בבתי אבות סיעודים ותשושי נפש

*לא מטפלים בפניות בנושא – עובדים זרים