מינוי אפוטרופוס לרכוש ומשמעותו המשפטית

אנו נטפל ביקירכם כמו משפחה!

מקור המונח אפוטרופוס הוא בשפה היוונית ומשמעותו ממונה. במקרים רבים בית המשפט ממנה אפוטרופוס לאדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו באופן זמני או קבוע, בגלל מוגבלות או מחלה הפוגעות בתפקודי האדם, ובית המשפט נוטה למנות את אחד מבני משפחתו הקרובה של האדם, אך לעיתים ממנים אפוטרופוס מקצועי כמו עורך דין.

סעיף 33 א' לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מגדיר את המקרים בהם בית המשפט מוסמך להורות על מינוי אפוטרופוס לאדם, לדוגמה קטין מתחת לגיל 18 שהוריו מתו, אדם שהוכרז כפסול דין, אדם שלא מסוגל לדאוג לענייניו הבריאותיים ו/או הרכושיים ועוד.

 

4 סוגי אפוטרופוס

תפקיד האפוטרופוס מורכב מתחומי אחריות שונים, לכן על פי החוק הקיים הוחלט להגדיר סוגים שונים של אפוטרופוסים:

מינוי אפוטרופוס כללי – האפוטרופוס אחראי לכל ענייניו של האדם, כלומר עניינים אישיים ורכושיים, זהו המינוי הנפוץ ביותר.

מינוי אפוטרופוס רכוש – האפוטרופוס מתמנה לצורך ניהול ענייני הרכוש של האדם.

אפוטרופוס לעניינים אישיים (מינוי לגוף) – האפוטרופוס אחראי על העניינים האישיים של האדם, לרבות עניינים הקשורים לבריאות ולטיפולים רפואיים של האדם, מקום מגורים, תעסוקה, פעילויות פנאי וחברה וכו'.

אפוטרופוס לעניין מסוים – לעיתים מחליטים למנות אפוטרופוס לטיפול בעניין מסוים של האדם, למשל קבלת החלטות הנוגעות לטיפול רפואי או החלטה כלכלית מסוימת.

כיצד ממנים אפוטרופוס רכוש?

מינוי אפוטרופוס רכוש מתבצע בהחלטת בית המשפט על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962. המינוי מתבצע לצורך הגנה על זכויות החסוי וכדי לשמור על האינטרסים הכלכליים שלו, וכדי להבטיח את רווחתו ולמנוע ממנו ניצול כלכלי.

יש להגיש בקשה מסודרת למינוי אפוטרופוס, את הבקשה שולחים לבית המשפט לענייני משפחה, ויש לסמן בטופס את סוג האפוטרופסות, לציין תקופת מינוי, ולהוסיף פרטים על האדם לו מעוניינים למנות אפוטרופוס ועל מגיש הבקשה. ראוי לציין כי את הבקשה למינוי אפוטרופוס יכולים להגיש רק בן או בת הזוג של החסוי, אדם קרוב לחסוי או היועץ המשפטי לממשלה.

בית המשפט לענייני משפחה דן בבקשה, השופטים חייבים לבדוק האם הופקדו או נערכו במרשם ייפוי כוח מתמשך או מסמכים רלוונטיים אחרים, למשל מסמך הבעת רצון. אם לא הוגש תסקיר של עובד סוציאלי, בית המשפט יפנה למשרד הרווחה כדי לערוך תסקיר על האדם עבורו מבקשים למנות אפוטרופוס. בית המשפט ימנה אדם כשיר ומתאים לתפקיד, בדרך כלל בן משפחה קרוב.

לאחר מינוי אפוטרופוס רכוש עליו לבצע בדיקה קפדנית של הרכוש, הכספים והנכסים בבעלות החסוי, ותפקידו מחייב להכין דוח פרטה עבור האפוטרופוס הכללי. כדאי לדעת כי אפוטרופוס רכוש חייב להגיש דיווחים שנתיים לאפוטרופוס הכללי בנושאים כמו מצבו הפיננסי של החסוי, פעולות שנעשו ברכוש ובכספו של החסוי ועוד. האפוטרופוס נדרש לפעול בשקיפות וביעילות תוך הבנת הרצונות והצרכים של החסוי, ועליו לדאוג לרווחתו ולנהל היטב את כספי ונכסי החסוי.

האם אפוטרופוס יכול להתמנות למנעל עיזבון?

לתפקיד ניהול עיזבון ניתן למנות רק אדם שהוא תושב ישראל, תאגיד או האפוטרופוס הכללי. ברוב המקרים ממנים כמנהל העיזבון את האדם שהמנוח ציין בצוואתו או שהיורשים המופיעים בצוואת הנפטר מסכימים על מינויו כמנהל העיזבון. במקרים המורכבים יש עדיפות למינוי מנהל עיזבון שהוא עורך דין במקצועו.

 

 

 

 

 

 

 

 

אז מה היה לנו בכתבה:
היחידה לסיעוד
היחידה לסיעוד

היחידה לסיעוד היא חברת סיעוד ותיקה ומקצועית, העובדת בשיתוף פעולה עם כל קופות החולים בישראל ועם עוד שורה של ארגונים בענף הרפואה והביטוח
החברה מספקת את כל שירותי הסיעוד לרבות עובד סיעוד צמוד 24/7, סיעוד נקודתי, אחות לילה, אחות סיעוד לאחר ניתוח, שירות אחות מוסמכת בבית הלקוח ועוד

ביחידה לסיעוד ישנה רמה גבוהה של האנשים שמהם בנוי הארגון הזה – צוות של אחים ואחיות מסורים ואכפתיים, בעלי הכשרה מקצועית רשמית בתחום הסיעוד ובעלי ניסיון רב בעבודה עם אנשים מבוגרים, נכים ואפילו צעירים הזקוקים לשירותי סיעוד קבועים או זמניים. היחידה לסיעוד מתנהלת על פי מתודולוגיות סדורות שאותן בנתה החברה בעצמה לאורך שנים ארוכות של עבודה בתחום הסיעוד. מתודולוגיות אלה מיועדות להבטיח לכל לקוח את חוויית השירות הטובה ביותר, לה כל אחד מכם מצפה כאשר הוא שוכר איש שילווה את היקרים לו מכל.

התקשרו עכשיו

שמירות בתתי חולים או בתי אבות,
השמות בבתי אבות סיעודים ותשושי נפש

*לא מטפלים בפניות בנושא – עובדים זרים